Behandling

Der findes i dag intet lægemiddel, der helt helbreder psoriasis eller psoriasisartrit. Ved at kortlægge en behandlingsplan i samråd med læge og lægehus får alle patienter den hjælp, de har brug for, for at kunne få bugt med deres symptomer på bedste vis. Gennem en veltilpasset behandling har patienterne gode forudsætninger for et godt liv. Behandlingsmetoden kan variere kraftigt mellem mennesker, hvor psoriasis kan ytre sig i både mild og alvorlig grad. Ved at kigge på patientens almene helbredstilstand, sygdomsgraden og patientens alder, kan man finde den rette behandling. Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man har vedvarende udslæt, der er tørre, røde og skaller af. 

Psoriasis kommer i såkaldte anfald og indebærer, at der er perioder, hvor generne er værre og andre, hvor symptomerne er små. Psoriasispatienter lærer efter et stykke tid, hvordan deres krop fungerer og kan gennem dette lettere kortlægge, hvilke metoder, der hjælper bedst på generne. Hvis man for nyligt har fået diagnosen psoriasis, er det oftest ikke lige let at vide nøjagtigt hvilken behandlingsform, der passer en bedst. Det er derfor vigtigt at teste én behandlingsmetode ad gangen i en væsentlig tidsperiode for at se, om metoden hjælper. 

Forskellige behandlingsmetoder
Uafhængigt af graden af psoriasis er det grundlæggende for hver aktiv behandling at udslættene blødes op, så metoden får den bedste virkning. Ved regelmæssigt at anvende blødgørende cremer eller salver, bad eller sauna, løses udslættene op. 

Forskellige behandlingsmetoder:

  • – Receptpligtige cremer og salver
  • – Lysbehandling (UVB- eller PUVA-behandling)
  • – Indvortes behandling (tabletter, injektioner, drop)
  • – Biologiske lægemidler 
  • – Bucky-behandling 

Hvis man lider af en mildere form for psoriasis, kan det være tilstrækkeligt at fugte huden med almindelig fugtighedscreme og regelmæssigt at eksfoliere huden via bad eller sauna. Ved mere udtalt psoriasis skal man anvende salver eller cremer, der indeholder kortison og/eller D-vitamin. Når denne form for lokale alternativer ikke hjælper mod psoriasis, anbefales lysbehandling med ultraviolette stråler eller en kombination af lysbehandling og tabletform, PUVA-behandling, hvis lysbehandling alene ikke fungerer. Ved alvorlig psoriasis er indvortes behandling med tabletter eller injektioner et alternativ. Denne trappetrinsmodel anvendes for trinvist at finde alternativer, som fungerer for den respektive patient og ikke belaste kroppen unødigt. I en senere fase kan man gå tilbage til visse metoder og kombinere alternativer for at få den bedst mulige virkning og mindske eventuelle bivirkninger.

Receptpligtige cremer og salver fungerer for mange
De fleste mennesker, der får psoriasis, anvender receptpligtige cremer eller salver som eneste behandlingsmetode eller i kombination med andre alternativer. Udvortes behandling med cremer eller salver er den mest almindelige behandlingsmetode ved psoriasis. For at lindre generne skal man regelmæssigt smøre sig grundigt ind i de områder, hvor udslættet findes. For at lægemidlerne skal have den bedste virkning anbefales det regelmæssigt at bade eller anvende sauna for at afhjælpe afskalning.

Kortisonbaserede cremer eller salver er almindeligvis de præparater, der anvendes ved mild til moderat psoriasis. Præparater, som er baseret på kortison, har en hurtig virkning og misfarver ikke huden. Ved regelmæssigt at smøre sig ind holder man generne væk. Da der i dag ikke findes et lægemiddel, der helt kan kurere psoriasis, indebærer det, at generne kommer tilbage efter et par uger, hvis man holder op med at smøre sig med cremerne. 

Ud overkortisonbaserede cremer og salver anvendes også præparater, som indeholder D-vitaminer. Det tager lidt længere tid for disse at virke sammenlignet med kortisonlægemidler, men giver en længerevarende virkning. Der er også lægemidler, som indeholder både D-vitaminer og kortison. 

 

Side opdateret 2016-01-12

Godt at vide

Kortisonbaserede cremer eller salver er almindeligvis de præparater, der anvendes ved mild til moderat psoriasis