Symptomer

Psoriasis symptomer
Det kan somme tider være svært at tyde symptomerne på psoriasis. Såfremt symptomerne er milde kan de nogen gange forveksles med eksem eller andre lignende hudsygdomme. Det er derfor vigtigt at fortælle hudlægen nøje og detaljeret om sine gener og symptomer. Ved at gøre dette kan en diagnose fastlægges og en relevant behandling indledes tidligt.

Psoriasis forårsager normalt tydelige hudforandringer, som også resulterer i stearinhvide skæl, hævede og røde hudområder i skiftende størrelse. Det er ikke almindeligt med kløe ved psoriasis. Somme tider i den første proces, hvor et nyt område med hudforandringer dannes, kan det klø. Denne kløe er så som regel meget svag og forsvinder hurtigt. Når man klør eller kradser på hudforandringerne begynder det let at bløde.  

Sædvanligvis finder man psoriasis på hudområder, som let rammes af slid og stræksider som den nedre del af ryggen, albuer, knæ, hårbund eller i underlivet. Der er også psoriasis, som angriber negle og efterlader små gruber i neglene. Psoriasis kan også forekomme i hudfolder som under armene og i lysken. Når psoriasis bryder ud er det normalt, at sygdommen har en symmetrisk opbygning, som gør, at samme hudområde på begge kropshalvdele bliver angrebet samtidigt. 

I dag er det endnu ikke kortlagt, hvad psoriasis eller psoriasisartrit kommer af. Man ved, at både ens arv og forskellige aspekter i miljøet kan have en indvirkning på, at psoriasis bryder ud. Hvis man har familiemedlemmer, der lider af psoriasis øges risikoen for, at man selv kan få sygdommen. Man kan dog ikke i forvejen klarlægge, hvilken form af psoriasis, man kan rammes af, eller om sygdommen nogensinde bryder ud. Psoriasis bryder ud, når den sættes i gang af visse udløsende faktorer. Blandt andet kan en del infektioner, som halsbetændelse, forårsage, at man i en tidlig alder får psoriasis. Psykisk stress er også en miljøfaktor, som kan foranledige sygdommen. Ligeledes kan anvendelsen af visse lægemidler, som blodtryksmedicin, litium eller klorokin, fremkalde sygdommen. Ud over disse udløsende miljøaspekter er der en del andre faktorer, som kan fremkalde eller forværre psoriasis. 

 • – Alkohol
 • – Rygning
 • – Ikke afbalanceret soleksponering, for lidt sol eller for megen sol
 • – Alvorlig skade på huden efter slid eller en forbrænding for eksempel 

Der findes en række forskellige former for psoriasis, man kan rammes af. Nogle er en lettere form af sygdommen, som gør, at man mere effektivt kan få bugt med generne. Samtidig er der mere alvorlige former for psoriasis, hvor generne er mere udprægede og svære at dæmpe gennem hele livet. 

Forskellige former for psoriasis:

 • – Plaque psoriasis
 • – Guttat psoriasis
 • – Invers psoriasis
 • – Hårbundspsoriasis
 • – Neglepsoriasis
 • – Pustulos psoriasis
 • – Pustulosis palmoplantaris (PPP)
 • – Erytrodermisk psoriasis

 

Side opdateret 2016-01-12

Godt at vide

Det kan somme tider være svært at tyde symptomerne på psoriasis. Såfremt symptomerne er milde kan de nogen gange forveksles med eksem eller andre lignende hudsygdomme